Beröring & Taktil Massage i vården

Beröring har så många positiva effekter. Ett vanligt sätt att trösta någon på är att lägga en hand på den andres överarm, handen vill signalera jag hör dig och ser dig och beröringen utsöndrar också det välgörande lugn och ro hormonet oxytocin. Och vi vill väl alla bli sedda och känna lugn och ro? Och vi vill verkligen ge detta med vår omvårdnad. Kanske är också de personer vi tar hand om i ännu större behov just nu i livet av detta.

Det finns så många möjligheter att använda beröringen ännu mer medvetet i omvårdnaden. Att beröra armen från axeln ner till handen innan du hjälper personen på med tröjan. Det tar inte längre tid utan kanske tom spar tid då både personen och kroppen hänger med bättre och personen förstår vad som händer och vad som kommer härnäst. Det finns många vetenskapliga studier på hur taktil massage kan förbättra livskvaliten tex hos äldre och dementa men även öka graden av tillfredsställelse för personalen som ger beröringen i omvårdnaden.

Inom omvårdnaden är det inte den klassiska svenska massagen med knådningar som är den viktigaste utan den lättare beröringen. Den typ av beröring som kan tas emot oavsett om mottagaren är många veckor för tidigt född, på ålderns höst eller lider av sjukdom. Den sortens beröring som du som personal kan ge utan lång utbildning bara genom att vara närvarande med dina händer.

Jag vill gärna ge inspiration till medveten beröring som omvårdnad och jag kan lära er mer om taktil massage och hur det kan användas hos er tex massagesagor och handmassage. Fakta kring hur beröring påverkar oss och intressant forskning inom området ingår också.

Jag har varit sjuksköterska sedan 2001 och taktil massaör sedan 2003, jag har gett massage till patienter och vårdpersonal tidigare. Idag jobbar jag med att massage och coachning i mitt eget företag samt hålla olika kurser. Jag har även undervisat i ämnet Massage på gymnasiet.

Jag kommer gärna halv eller heldagar till er personalgrupp. Det bästa är om vi varvar teori med praktik där ni kan öva på varandra men jag kan även hålla föreläsningar. Maila er förfrågan till mig så diskuterar vi vidare upplägg.

♥ ♥ ♥